Fortbildning i Uppsala och Växjö

I torsdags var jag inbjuden föreläsare på en kurs anordnad av Uppsala universitets fortbildningssekretariat om "Engelska idag". Jag har varit med två gånger tidigare och pratat om korpusar och språkbruk, men den här gången hade jag även ett föredrag om IKT i engelskundervisningen. Det är alltid väldigt roligt att komma ut och träffa lärare ute på fältet, och jag fick flera bra idéer.

En deltagare föreslog att vi i vår länksamling skulle kunna tipsa om olika webbsidor som skulle kunna användas vid gymnasieskolans olika yrkesprogram - detta i anslutning till att jag tipsade om sidan "Car Talk" och föreslog att den kanske skulle kunna funka på fordonsprogrammet. Varför inte samla länkar för blivande frisörer, hotell- och restauranganställda etc? En jättebra idé!

En annan deltagare efterlyste engelskspråkiga sidor som handlar om Sverige, så att man som elev kan träna sig i att berätta om sitt hemland på engelska. Ännu en utmärkt idé! Vi letar vidare och samlar på oss allt vi kan hitta.

Detta föranleder mig att komma med en uppmaning till alla som har adresser till intressanta webbsidor: skicka länkarna till mig (
[email protected]) så kan jag lägga in dem i länksamlingen!

Slutligen är det med glädje jag kan konstatera att vi har fått ett mycket positivt gensvar på inbjudan till fortbildning om IKT i engelskundervisningen. Ett tjugotal personer är anmälda och ev. kan vi få plats för några till om intresse skulle finnas. Alvesta gymnasieskola kom fram till en smart lösning: man delar upp fortbildningen mellan sig inom engelsklärargruppen så att två personer deltar vid varje tillfälle och sedan informerar övriga. På så vis kan alla få ta del av informationen utan att alla måste vara med varje gång! Smart!

Fortbildning på gång

Nu har vi i temagruppen kommit fram till ett upplägg för vårens fortbildningsserie.  Vi satsar på fem fortbildningstillfällen under våren 2007 och utgår från principerna "enkelt, gratis och med konkret koppling till undervisningen i engelska". Träffarna blir i datasal på universitetet så att vi kan jobba hands-on vid datorerna och testa oss fram bland intressanta webbsidor. Teman för träffarna blir enligt följande:

    1. Hur kan jag använda språkinlärningssidor på webben? Hur kan jag träna hörförståelse med hjälp av webben?
    2. Hur kan jag använda webbsidor från organisationer, muséer, myndigheter m.m. i engelskundervisningen? Hur kan jag integrera engelska med andra ämnen med hjälp av webbsidor?
    3. Hur kan mina elever använda webben för att träna kommunikation på engelska
    4. Hur kan jag använda olika referensverktyg på webben för att svara på elevers frågor om språkbruk och vid uppsatsrättning
    5. Hur kan vi jobba med enkla fotoberättelser i engelsk­under­visningen?

 

    Datum: må 26/2 (1), ti 27/3 (2), to 19/4 (3), ti 15/5 (4) och to 14/6 (5)

    Tid: kl. 17.15-18.45


    Vi kör principen ”först till kvarn”, men skulle intresset bli stort kanske vi kan dubblera passen och vi har också beslutat att köra även om vi inte skulle få några intresserade deltagare utöver oss själva i temagruppen. 

    Den som vill vara med vid ett eller flera tillfällen eller ha mer information kan vända sig till Maria Estling Vannestål,
    [email protected], tel. 0470-708668.