Erfarenhetsutbyte den 5 mars

Måndagen den 5 mars var det dags för en träff med alla temagrupper inom Ung Kommunikation för att presentera hur långt vi kommit med arbetet i de olika grupperna. De flesta grupperna var representerade och det var en intressant eftermiddag med en hel del givande diskussioner och inlägg. Vår temagrupp fick positiv feedback och vi känner att vi verkligen har kommit igång med vårt arbete! Vi har lyckats bygga ett stabilt kontaktnät på relativt kort tid och utökat vår länksamling på portalen och vi har börjat få till stånd förändringar i kursplaner. Allmänt kan vi rapportera att det framgick tydligt att man anser det mycket viktigt att just knyta temagrupperna ännu närmre projektet. KK-stiftelsen kommer till Växjö den 26/4 och detta blir nästa forum för ytterligare diskussioner med temagrupperna!

Klicka på länken nedan för att se en PowerPoint-presentation som vi visade vid träffen

Presentation (IKT i engelska)


Första fortbildningsseminariet avklarat!

Måndagen den 26 februari samlades vi, ett tjugotal verksamma engelsklärare från när och fjärran, i Språk- och medialabbet i det nya universitetsbiblioteket, till det första seminariet i vårt fortbildningsserie om IKT i engelskundervisningen. Speciellt roligt var att deltagarna kom inte endast från skolor i närområdet, som t.ex. Katedralskolan, Kungsmads-skolan, Teleborgs Centrum, Alvesta gymnasium, men också längre ifrån, t.ex. från Linnerydskolan, Sunnerboskolan i Ljungby och Ryssbygymnasiet.

Fortbildningsledarna Maria Estling Vannestål, jag själv, Ibolya Maricic, och Marianne Sandberg presenterade oss och hälsade alla hjärtligt välkomna. Efter en kort presentations-runda bland deltagarna, inledde Maria med en kort översikt om fortbildningens backgrund inom projektet Ung Kommunikation, dess upplägg, syfte och nyckelord: enkel teknik, gratis material, konkret koppling till och användbarhet i undervisningen, hands-on-övningar, samarbete och idéutbyte bland deltagarna.  Detta följdes av en presentation av kvällens huvudteman:  

1. Hur och till vad kan man använda gratis språkinlärningssidor på webben? samt
2. Hur kan man träna hörförståelse med hjälp av olika gratis webbsidor?

Maria demonstrerade och testade på plats en samling länkar till gratis språkinlärningssidor såsom UR Språk och UR SPRK, BBCs språksidor, Tower of English, m.m., samt länkar till radiostationer som National Public Radio (US), BBC, Radio Canada, ABC Radio Australia, Radio Sweden, Radio Diaries, Eviews (intervjuer med vanliga människor) och Car Talk (en radioshow om bilar) m.m., där man hittar användbart material för hörförståelseövningar.

Sedan fick deltagarna själva testa hands-on och diskutera de olika webbsidorna som de ansåg mest intressanta och användbara i sin egen undervisning. Stort tack till alla deltagare för en mycket givande och rolig första träff!

PowerPoint-presentationen med bl.a. alla länkar vi tittat på hittar du på vår hemsida (ungkommunikation.se) genom att klicka dig fram till vår temagrupp och gå längst ner sidan.

Nästa seminarium äger rum tisdagen den 27 mars, 17.15-18.45 (i sal K1056D i universitets huvudbyggnad), med temat? Hur kan man använda webbsidor från organisationer, muséer, myndigheter m.m. i engelskundervisningen? Hur kan man integrera engelska med andra ämnen med hjälp av webbsidor?  

Väl mött den 27 mars! 
Maria, Ibolya och Marianne