Kurser och portal på gång

Först och främst vill jag önska alla en riktigt god fortsättning på det nya året - såhär en dryg månad in på 2008! Här har varit fullt upp med terminsavslutning och terminsstart och det har inte funnits mycket tid att arbeta med temagruppen. Däremot har både avslutade kurser och påbörjade sådana haft IKT i fokus, och jag tänkte redovisa några erfarenheter från de avslutade kurserna.

Den ena kursen har gått på campus vid Högskolan i Kalmar under hela höstterminen. Den riktade sig till lärare i de senare åren och gymnasiet och vi har mestadels jobbat praktiskt vid datorerna med att utforska webbsidor, lära oss hur man gör digitala fotoberättelser m.m. Som uppgifter har deltagarna bl.a. skrivit recensioner av olika webbsidor, där de har beskrivit sidornas innehåll, vilken målgrupp de kan vara lämpliga för, vad man kan göra med dem etc. Recensionerna kommer att användas i den nya Språklänkportalen (se nedan!). De har också fått planera IKT-baserade projekt. Deltagarna var nöjda med kursen och någon skrev i utvärderingen: "Äntligen en kurs som tar oss språklärare in i 2000-talet!". Kul!

image26
Den andra kursen är en delkurs på en distanskurs i engelska för tidiglärare vid Växjö universitet från mitten av november till slutet av januari. Jag var lite orolig inför den här kursen: skulle det gå att använda Internet och andra former av IKT tillsammans för att lära sig engelska i de tidigare åren? Skulle det inte vara för svårt? Men oj, vad jag blev glad och överväldigad när jag läste deltagarnas inlämningsuppgifter (delvis av samma typ som de som nämndes ovan)! De berättade om massor av framgångsrikt arbete med IKT-uppgifter (webbsidor, digitala fotoberättelser m.m.), eleverna har jättekul och lärarna har blivit inspirerade. Här är några kommentarer från kursdeltagarna:

"Min egen reflektion över projektet är att eleverna har varit oerhört entusiastiska, pratat mycket engelska och lärt sig både ord och fraser genom att lyssna, tala och skriva. De har upptäckt nya möjligheter att på olika sätt via datorn lära sig mer engelska. Projektet har gett mig nya kunskaper och visat ytterligare inlärningsmöjligheter och jag känner mig enormt stimulerad och motiverad att fortsätta med IKT i engelskundervisningen."

"När klassen och jag har arbetat med IKT och engelska under den senaste månaden så har det öppnat sig en "ny" engelsk värld för oss som är mycket positiv. Jag blir inspirerad att pröva så många aktiviteter som möjligt när jag ser barnens stora intresse och hur fantastiskt snabbt de lär och suger in ny kunskap."

"Personligen så vågar jag numera utgå från läroplanen i engelska för att utforma min undervisning istället för att vara en slav under läromedlet. Projektet har såklart varit mycket uppskattat av eleverna och det har gett mig som lärare stora möjligheter att individanpassa undervisningen och göra den roligare."

"Häromdagen inträffade en rolig incident. Vi har alltid dagens schema uppsatt på tavlan med bilder. Vid morgonsamlingen går vi alltid igenom hur dagen ser ut. Det hade blivit lite tokigt den här dagen; den ena gruppen var satt på engelska hela förmiddagen. Egentligen skulle det vara engelska på det ena passet och matte på det andra passet. Ett högt och väldigt besviket NEJ hördes då från den gruppen som skulle ha haft engelska hela förmiddagen när vi upptäckte detta och rättade till det. Den andra gruppen blev så klart nöjd; de ville ju inte missa sitt engelska arbetspass. Jag känner mig nöjd med den utvärderingen!"

Det finns fortfarande ett par platser kvar på den helt webbaserade distanskurs om IKT i engelskundervisningen vid Högskolan i Kalmar som jag är ansvarig för under våren. Kursen startar den 7 februari men det går att hoppa på lite senare också. Hör av dig till
[email protected] om du är intresserad.

Jag kommer också att hålla i fortbildning om IKT i engelskundervisningen vid (åtminstone) följande tillfällen under våren:

* Öppet Hus vid Växjö universitet den 10 februari
* LR i Göteborg den 5 mars (fulltecknat, men ytterligare ett tillfälle är på gång i juni)
* Tumba gymnasium den 13 mars
* Nationell lärarutbildningskonferens vid Växjö universitet den 18 mars
* LMS Språkdagar i Visby den 5-6 april
* Njudungsgymnasiet i Vetlanda den 15 april
* Ronneby den 24 april

Hör av dig om du vill ha mer information om exakt tid och plats.

Och så verkar ÄNTLIGEN Språklänkportalen vara på gång. Skisserna är färdiga och på fredag ska jag på möte med webbföretaget som det nu är klart ska hjälpa oss med det tekniska. Så fort jag får tillgång till webbverktyget ska jag börja lägga ut webblänkar och recensioner som mina kursdeltagare skrivit.

Jag återkommer snart med en ny rapport om arbetet med portalen!

Maria