På gång till hösten...

Nu tar bloggen sommarlov och återkommer till hösten med bl.a. följande:

- en ny utökad och mycket mer välstrukturerad länksamling

- ett diskussionsforum där lärare kan utbyta idéer och erfarenheter

- rapporter från Marias IKT-kurs för lärare i Kalmar (baserad på vårens fortbildningsseminarier)

- rapport från en spännande konferens i Florens i september om IKT i språkundervisning (Maria åker)

Njut av sommaren och hör gärna av er om ni någon regnig lovdag surfar ut och hittar en spännande webbsida på engelska som vi kan lägga till i vår länksamling! :-)

Maria, Marianne och Ibolya

Fortbildningsseminarium 5 den 14 juni

Vårens sista seminarium ägde rum mitt i examens- och studenttider, men en liten tapper skara hittade ändå till AV-medias datasal där Camilla Jönsson visade oss det suveränt enkla och användbara programmet PhotoStory från Microsoft. Programmet finns installerat på många av länets skolor och kan annars laddas ner gratis om man har en licens för Windows XP.

I programmet finns färdiga bilder att använda om man inte har egna, möjligheter att sätta ihop sin egen musik (för att undvika problem med olaglig nedladdning) och till det kan man lägga såväl text som berättarröst. Allt detta är mycket enkelt tack vare tydliga steg-för-steg-instruktioner. Vill man göra det hela ännu proffsigare är det inte svårt att fixa snygga övergångar mellan bilderna eller ordna olika bildeffekter.

Här hittar du programmet:

http://www.microsoft.com/sverige/products/windows/photostory/

Tack alla deltagare för att ni ville vara med i vår fortbildningsserie - förhoppningsvis ses vi igen framöver!


Fortbildningsseminarium 4 den 15 maj

Vid vårt fjärde fortbildningsseminarium flyttade vi fokus lite från elevernas datoranvändning till läraren själv (även om mycket av det vi pratade om med fördel kan användas även av eleverna), och undersökte ett antal olika webbverktyg som kan användas då man rättar uppsatser, får språkbruksfrågor från eleverna eller har egna funderingar, t.ex. i samband med textproduktion. Först gick vi igenom några olika nätbaserade lexikon, såsom Tyda, ett svensk-engelsk-svenskt lexikon som växer i takt med att dess användare anmäler ord som de saknar i lexikoonet. En bra engelskspråkig sida heter Onelook och när man söker på ett ord här får man träffar i ett antal olika webblexikon, vilket ibland är bra, då olika lexikon kan ge olika definitioner, olika exempel etc. En av deltagarna tipsade också om Longmans on-line dictionary. Your Dictionary kan vara bra om man har specialintressen, eftersom den länkar till ordböcker och ordlistor inom ett stort antal olika områden, som biologi, musik eller ekonomi.

Kvällens andra avdelning handlade om s.k. korpusar, alltså stora databaser med autentiska texter, och hur sådana kan användas för att söka svar på språkbruksfrågor. Vi tipsade om två demoversioner av stora korpusar som finns gratis tillgängliga på nätet, BNC Simple Search och Cobuild Concordance Sampler. Deltagarna fick också prova på att använda den senare av dessa, vilken är den korpus som vi tycker är mest användbar.

I GramTime News, som är ett gratis korpusbaserat elektroniskt nyhetsbrev som ges ut av engelska avdelningen vid Växjö universitet och främst vänder sig till engelsklärare, svarar vi sedan 1998 om språkbruksfrågor och tipsar om intressanta böcker och webbsidor. Nyhetsbrevets hemsida har ett arkiv med alla gamla nummer, index till alla språkbruksfrågor, böcker och webbsidor samt information om hur man prenumererar för att få information om nya nummer.

Slutligen tittade vi på några uppslagsböcker på nätet, bl.a. BBCs Newsround Guides som riktar sig till barn och ungdomar med bra artiklar om ett antal uppslagsord och där språkbruket är enklare än i vanliga uppslagsböcker.

PowerPoint-presentationen med bl.a. alla länkar vi tittat på hittar du på vår hemsida (ungkommunikation.se) genom att klicka dig fram till vår temagrupp och gå längst ner sidan.