Julhälsning från temagruppen!

Nu börjar det verkligen dra ihop sig till jullov - även för oss i temagruppen. Men innan vi kastar oss in i glöggdrickande och godisätande så tänkte jag skriva några rader om vad som har hänt sedan sist.


image19

Som vi berättat förut är den ursprungliga temagruppens arbete avslutat. Vi träffades en sista gång i november och fick tips från Daniel Bergman på svenskämnet här vid universitetet om hur man kan använda sig av film i undervisningen. På svenskan använder man programmet Screencorder för att på ett mycket enkelt sätt spela in små filmsnuttar direkt från datorskärmen (ljud, bild, Word-dokument och PowerPoint-presentationer etc.) som används bl.a. för att skapa föreläsningar på webbaserade distanskurser och för uppsatskommentarer till enskilda studenter. Det här tror jag även skulle kunna lämpa sig för skolan - att som lärare t.ex. kunna spela in en enkel film med en genomgång av ett moment som är särskilt svårt och/eller viktigt, och som eleverna kan titta på flera gånger för att det riktigt ska sätta sig. Uppsatskommentarer kan man förstås ge på det här sättet även inom skolvärlden. Med Screencorder kan man ge muntlig feedback samtidigt som man tittar på Word-dokumentet i filmen. Lite tidsödande innan man vant sig, men många vittnar om att det ger så mycket mer att det ibland kanske kan vara värt det, i synnerhet för dem som har svårt att ta till sig skriftliga kommentarer. Inte minst kan Screencorder användas av eleverna själva för att göra fina presentationer.

image18

Vad mer har då hänt sedan sist? Jo, äntligen, äntligen är vår nya länksamling - som blir en hel portal - på gång efter jul. Jag har idag varit på möte med reklambyrån som hjälper oss att bygga upp sidan, som kommer att få namnet Språklänkportalen och så småningom även omfatta tyska, spanska och franska länkar. Den blir snygg och lättnavigerad med många bra funktioner. Jag kommer att sköta uppläggningen av länkarna och undan för undan lägga till korta beskrivande texter vid dem. Dessa får jag hjälp med av mina deltagare på två olika kurser om IKT i engelskundervisningen (en i Kalmar, en i Växjö) som jag undervisar på den här terminen (och även i framtiden). Användarna kommer sedan att kunna betygsätta länkar, kommentera dem, tipsa om egna länkar, diskutera i ett forum m.m. Jag återkommer så fort det händer något mer på portalfronten.

image21

En annan glädjande nyhet är att Ibolya och jag fått pengar från Ung Kommunikation för att fortsätta vår påbörjade studie om IKT i engelskundervisningen. Vi har under hösten samlat in material i form av en enkät till (framförallt) gymnasie- och högstadieskolor i Kronoberg, Blekinge och Kalmar län, och ska börja bearbeta materialet efter juluppehållet. Nu kommer vi även att kunna gå vidare med djupintervjuer av lärare och elever som arbetar med IKT. Det ska bli jättespännande!


image23
Tillsammans med professor Solveig Granath vid Karlstads universitet har jag börjat skissa på ett kapitel om IKT i språkundervisningen i en antologi som (förhoppningsvis) kommer ut nästa höst. Och under jullovet kanske det äntligen blir lite tid att skriva på min bok! Våren börjar också bokas upp av diverse fortbildningsinsatser. Jag ska bl.a. hålla föredrag på Öppet hus här på universitetet, i Tumba och Ronneby och dessutom hålla i en hel fortbildningsdag i Göteborg.

image25
Jag tänkte avsluta med att göra lite reklam för min kurs om IKT i engelskundervisningen som går på distans vid Högskolan i Kalmar under våren (kursstart 7 februari). Den är på 6 hp (motsvarande 4 gamla poäng), på kvartsfart och helt webbaserad (inga obligatoriska träffar). Mer information finns på:

http://www.hik.se/hv/


Klicka på Utbildningar, Ämnen och kurser, Engelska, eller maila direkt till mig på [email protected]. Anmäl dig på http://www.studera.nu/ senast den 10 januari.


Nu ska jag åka hem till de små töserna på kortet och önskar er alla en riktigt skön och avkopplande jul - gärna med några trevliga surfstunder i Cyber Space. Vi ses nästa år!


Maria

image24