Sommarhälsningar från temagruppen

Jag har inte hunnit skriva här inne på väldigt länge, men det innebär inte att det inte har hänt någonting på IKT i engelska-fronten - tvärtom! Det händer en massa spännande saker på en gång.

Språklänkportalen (
www.spraklankportalen.se) har börjat ta form, och beräknas vara fullt utbyggd med länkar i alla kategorier, recensioner av många webbsidor m.m. efter sommaren. Sedan kommer den naturligtvis att fortsätta att byggas på framöver också, i takt med att nya idéer dyker upp. Har du förslag till länkar som inte finns med där är du hjärtligt välkommen att höra av dig - gärna direkt till min e-postadress ([email protected]).

Jag har kommit igång ordentligt med boken om IKT i engelskundervisningen, och det är fantastiskt roligt att skriva. Mycket av det som finns med i boken kommer direkt från alla härliga deltagare på mina kurser i Kalmar och Växjö som har tänkt, sagt och skrivit så mycket klokt - och som jag bara måste dela med mig av och låta fler lärare inspireras av. Deadline är i början av augusti, så förhoppningsvis är boken klar efter jul.  

IKT-perspektivet kommer också att finnas med i två andra böcker som jag är involverad i. Den ena riktar sig främst till engelsklärare i de tidigare åren och gymnasiet och handlar om språkdidaktisk forskning av olika slag. Här har jag och Solveig Granath (professor i engelska i Karlstad) ett kapitel om IKT (som också kommer att bli en längre artikel i någon tidskrift). Den andra är en bok om engelska för tidiglärare och är än så länge bara på planeringsstadiet, men igår fick vi klartecken från Studentlitteratur att vi får skriva den! Boken kommer bl.a. att innehålla en massa bra texter som deltagare från två kurser för tidiglärare (en i Växjö, en i Umeå) har skrivit (och med introduktioner av oss som jobbar inom lärarutbildningen). Ett av de teman som presenteras kommer att vara IKT-användning i de tidiga åren. Spännande!

Slutligen har jag de senaste månaderna intervjuat 12 lärare (ska göra en sista intervju idag) från de tidigare åren och upp på gymnasienivå om användningen av IKT i engelskundervisningen. En del av dem är fd kursdeltagare, medan andra var med på delar av den fortbildningsserie som vi arrangerade våren 2007. Lärarna har bl.a. fått berätta om på vilka sätt de använder IKT, vilka erfarenheter de har haft och vilka reaktioner de har fått från elever, föräldrar, kollegor och rektorer. Det har varit oerhört intressant och stimulerande att ta del av lärarnas berättelser och tankar, och alla jag har intervjuat har varit mycket positiva - även om en del förstås också har stött på problem. De har vanligtvis fått mycket positiv feedback från sina elever och i de flesta fall även från kollegor och rektorer. Det är kul att höra om hur många av dem sätter igång intressanta diskussioner på sina skolor om vad man kan göra i klassrummet.

En lärarstudent skriver på sitt examensarbete om IKT (hon har också intervjuat lärare - klar i augusti) och ytterligare två kommer att skriva arbeten med den här inriktningen till hösten - jätteroligt!

Nu tänker jag snart ta semester och jag har bestämt mig för att bara ta med mig två (roliga!) saker hem att jobba med under sommaren: Språklänkportalen och IKT-boken! Alla andra (mindre roliga) sysslor får vänta till i augusti. Ha en riktigt skön sommar och om du inte har gjort det redan så ta gärna en titt på portalen någon regnig förmiddag (sådana lär det väl bli en och annan)!

Maria