Möte med Österrike och Nätverket SIP

Idag har vår temagrupp presenterats vid ett möte med Wilfried Nagl, EU-koordinator vid Österrikes skolmyndighet. Han berättade att man i Österrike brottas med ungefär samma problem som oss (t.ex. lärares motvilja mot och rädsla för datorer) och att man också har satt igång verksamhet liknande vår. Här finns säkert möjligheter till idéutbyte framöver.

Vid mötet presenterades även Nätverket SIP (Samhällsförändring I Praktiken), ett nätverk för föreningar och projekt som alla jobbar med ungdomar och IKT på olika sätt:

http://www.natverketsip.se/

T.ex. erbjuder man datasupport för generationen 55+ och information/workshops om modern datorkultur för lärare och föräldrar, och det finns en rad spännande projekt om t.ex. jämställdhet, miljöfrågor och film. Kanske skulle några representanter för nätverket kunna komma och prata med oss i temagruppen vid något tillfälle?

Besök hos AV Media



112656-1

Tisdagen den 16 november gjorde temagruppen ett besök hos AV Media Kronoberg. Vi tyckte att mötet med IT-pedagogerna Camilla och Annette var mycket givande. Dels fick vi en del nya idéer och information:

* UR språks hemsida där det finns massor av intressant material:

http://www3.ur.se/templates/Page1____37.aspx

* Alla UR:s TV- och radioprogram spelas in av AV-media och lånas ut terminsvis

* AV-media uppmuntrar oss att "önska" engelskspråkiga DVD-filmer och böcker (som köps in i klassuppsättning!) hos AV-media. De vill gärna ha tips på vad de kan köpa in, eftersom de än så länge har väldigt lite material som kan användas inom engelskan. Gå in på hemsidan och önska på (eller skicka mail)!
Adressen dit är:http://www.avmkr.se/

Gå in på Filmer – Önska film.

Om du känner till något dataprogram på engelska som kan vara av intresse, så tipsa AV-media om det också.  

* AV-media erbjuder massor av intressanta seminarier (gratis!) – se hemsidan. De brukar vara mycket populära, så det gäller att anmäla sig i tid. Information finns på hemsidan och skickas även ut till skolorna. Saknar du sådan information på din skola så hör av dig till AV-media. Sammanfattningar av seminarierna läggs ut på hemsidan.

* e-twinning: möjligheten att få kontakt med en skola någonstans i världen för att kommunicera på engelska.  


Vidare ser vi flera möjligheter att använda AV-medias IT-pedagoger om vi lyckas få ihop en studiecirkel till våren. Vi skulle t.ex. kunna få hjälp med att lära oss mer om:

- e-twinning
- utbildning i programmet Photo Story (som kan laddas ner gratis från Microsoft och användas för att skapa digitala berättelser med bilder och ljud)
- kompensatoriska hjälpmedel (då vi kan få möjlighet att själva testa ett antal sådana)

Temagruppen kommer att träffas en gång till före jul. Tills dess har medlemmarna fått i uppdrag att försöka "fånga upp" behov och idéer hos sina kollegor, så att vi tillsammans kan planera en studiecirkel till våren. De har också uppmanats att om möjligt testa någon eller några webbsidor från vår länksamling med sina elever.


Länksamling och lästips!

Nu finns under rubriken "Länksamling" en massa länkar till alla möjliga olika sidor som man kan ha användning av i sin engelskundervisning. De är grupperade utifrån kategorierna

Ordböcker m.m.
Korpusar
Tidningar, tidskrifter och TV on-line
Webbsidor skapade för språkinlärning
Andra webbsidor som kan användas för språkinlärning

Under rubriken "Lästips" hittar du referenser till böcker och artiklar (flera som kan laddas ner från nätet) om CALL, d.v.s. "Computer-Assisted Language Learning".