Fortbildningsseminarium 4 den 15 maj

Vid vårt fjärde fortbildningsseminarium flyttade vi fokus lite från elevernas datoranvändning till läraren själv (även om mycket av det vi pratade om med fördel kan användas även av eleverna), och undersökte ett antal olika webbverktyg som kan användas då man rättar uppsatser, får språkbruksfrågor från eleverna eller har egna funderingar, t.ex. i samband med textproduktion. Först gick vi igenom några olika nätbaserade lexikon, såsom Tyda, ett svensk-engelsk-svenskt lexikon som växer i takt med att dess användare anmäler ord som de saknar i lexikoonet. En bra engelskspråkig sida heter Onelook och när man söker på ett ord här får man träffar i ett antal olika webblexikon, vilket ibland är bra, då olika lexikon kan ge olika definitioner, olika exempel etc. En av deltagarna tipsade också om Longmans on-line dictionary. Your Dictionary kan vara bra om man har specialintressen, eftersom den länkar till ordböcker och ordlistor inom ett stort antal olika områden, som biologi, musik eller ekonomi.

Kvällens andra avdelning handlade om s.k. korpusar, alltså stora databaser med autentiska texter, och hur sådana kan användas för att söka svar på språkbruksfrågor. Vi tipsade om två demoversioner av stora korpusar som finns gratis tillgängliga på nätet, BNC Simple Search och Cobuild Concordance Sampler. Deltagarna fick också prova på att använda den senare av dessa, vilken är den korpus som vi tycker är mest användbar.

I GramTime News, som är ett gratis korpusbaserat elektroniskt nyhetsbrev som ges ut av engelska avdelningen vid Växjö universitet och främst vänder sig till engelsklärare, svarar vi sedan 1998 om språkbruksfrågor och tipsar om intressanta böcker och webbsidor. Nyhetsbrevets hemsida har ett arkiv med alla gamla nummer, index till alla språkbruksfrågor, böcker och webbsidor samt information om hur man prenumererar för att få information om nya nummer.

Slutligen tittade vi på några uppslagsböcker på nätet, bl.a. BBCs Newsround Guides som riktar sig till barn och ungdomar med bra artiklar om ett antal uppslagsord och där språkbruket är enklare än i vanliga uppslagsböcker.

PowerPoint-presentationen med bl.a. alla länkar vi tittat på hittar du på vår hemsida (ungkommunikation.se) genom att klicka dig fram till vår temagrupp och gå längst ner sidan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback